ARCHITECTURE// surface extension

Surface Extension explores the articulaion of the coastline of Brighton, spercifally the marina. The site, formed primarily of chalk is exposed to both the errosion by the sea dn by the River Ouse and its tributaries. The project, to extend the coastline around Brighton Marina investigates its History, its connectivity to water and the best way of creating sea views and efficient housing.

Brighton Marina was built from reclaimed land in 1977 with a breakwater formed of 600 tonne concrete cassions. Over the years many developers have tried and failed to redevelop the entire marina, mostly due to lack of money or escalating costs. The overall progression has been the increase in articualtion of the boundary between land and sea, to either increase space for boats or to have more frontage for residential developments.

This articulation can be seen all the way down brighton seafront from Hove all the way to the marina. Squares on the sea front allow more houses to view the sea be increasing frontage. many types can be seen on Brightons seafront that can be evaluated in terms of increased numbers of housing and how good the view is to the sea. The more intricate designs like Sussex square prove to be the most sucessful. If these designs are compared to the marina the most shocking thing is no house in the marina can see the sea due to the height of the sea wall.

To introduce housing into Brighton that have sea views they need to be raised above the level. A range of studies were undertaken to analyse their position and orientation depending upon each flat geographial orietation.

After optimization, cores were added containing lifts, stairs and services.

The flats are split up into three typologies, three bed duplex, two bed duplex and one bed appartment. Each type requires a different faced configuration based upon where transparency is needed for windows.This pattern would be used to drive the pannelisation of the facade.

Three types of pannels are used to create this transparency, a solid panel, a top louvre and South facing louvre. This are placed using a sun study information to place the louvres depending upon each flats primary oreintation and requirements for windows.

The finished scheme with diagrid facade. The cores can be seen as a vertical pattern of opaque panels at 30m intervals.

Advertisements

About Alex Bilton

Chartered Architect

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: